Homeopathie effectief tegen 0 van 68 aandoeningen volgens nieuw onderzoek

Buiten het placebo effect geen enkel meetbaar effect waargenomen in patiënten

De spreekwoordelijke kogel is door de kerk: Een uitgebreid onderzoek heeft homeopathie effectief bevonden in het behandelen van exact 0 van de 68 bestudeerde aandoeningen. In de gevallen waar wel een effect werd waargenomen was dit hetzelfde als het effect gemeten bij het toedienen van een placebo, wat definitief lijkt te bewijzen wat velen al dachten: Homeopathie is niet meer dan (soms goedbedoelde) kwakzalverij.

homeopathie effectief - miracle cure

Homeopathie effectief bevonden in 0 van 176 onderzoeken

Een werkgroep van de Britse National Health and Medical Research Council bekeek onder leiding van professor Paul Glasziou maar liefst 176 afzonderlijke onderzoeken waarin de effectiviteit van homeopathie werd bestudeerd. In 57 afzonderlijke sessies waarin de 176 onderzoeken naar 68 verschillende aandoeningen grondig werden bestudeerd, werd in geen enkel geval homeopathie effectiever bevonden dan een placebo.

Wat is homeopathie?

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het idee dat een bepaalde stof in wat er wordt opgelost. Beoefenaars geloven dat hoe meer een stof verdund wordt, hoe effectiever de stof zal zijn in het behandelen van symptomen. Veel homeopathische middelen zijn in zo’n mate verdund in water dat er weinig tot geen sporen van de oorspronkelijke stof over zijn.

Een boel gedoe voor niks

homeopathie effectief - dr marioHoofd van de werkgroep, professor Glasziou gaf aan blij te zijn dat het werk er op zat: “We begonnen met een oprechte interesse in de vraag of homeopathie effectief is, maar als na de eerste 100 studies duidelijk is dat er nul bewijs voor is, zijn die laatste 76 er eigenlijk 76 teveel.”

De professor ging verder: “Ik snap dat de oprichter van homeopathie, Samuel Hahnemann, op zoek ging naar een betere behandelmethode – In de 18e eeuw waren aderlatingen nog gemeengoed. Ik denk echter dat de huidige staat van homeopathie een teleurstelling zal zijn voor iemand die oprecht op zoek was naar een betere manier van het behandelen van ziektes.”

Zelf in het onderzoek lezen hoe effectief homeopathie (niet) is? Je vindt in de blog van het British Medical Journal meer informatie. Wil je echt sterker worden en langer leven? Dan lijken cardio, krachttraining en gezond eten toch de betere optie.

You may also like...

2 reacties

  1. corvandermey schreef:

    Citaat “In 57 afzonderlijke sessies waarin de 176 onderzoeken naar 68 verschillende aandoeningen”. Blijven er altijd nog 119 onderzoeken over. Oftewel: het lijkt er op dat deze club “toevallig” die 57 onderzoeken er uit heeft gepikt, waarin de werking van homeopathie niet duidelijk was.

    • GymNerd schreef:

      Je snapt hem niet helemaal geloof ik. Ze hebben 57 ‘reviews’ gedaan waarin 176 onderzoeken werden opgenomen. Wat ze bij dit soort onderzoeken doen is dat ze informatie uit andere onderzoeken aggregeren (samenvatten) om zo tot overkoepelende conclusies te komen. Ze hebben wel degelijk alle 176 onderzoeken doorgenomen en in die 176 onderzoeken was er niet één (dus: nul) geval waarin homeopathische geneesmiddelen een effect hadden dat niet toe te schrijven was aan het placebo effect.

Laat me weten wat je denkt!