30 Minuten Bewegen Per Dag Is Te Weinig

30 minuten bewegen

Stiekem wist je dit natuurlijk al lang, maar al die onderzoeken die zeiden dat 30 minuten bewegen per dag genoeg was? Tja, het zou goed kunnen dat die het mis hadden.

Als je een van die mensen bent die braaf elke dag 30 minuten bewegen omdat dit goed voor de gezondheid is, heb ik slecht nieuws voor je. Een nieuw onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijk journaal Circulation komt namelijk tot de conclusie dat dit waarschijnlijk (veel) te weinig is.

Onderzoek naar 30 minuten bewegen

Er is al heel veel onderzoek gedaan naar het effect van lichaamsbeweging op de gezondheid en hoewel dit onderzoek tot nu toe leek te wijzen op het nut van 30 minuten bewegen, lijkt er nu een ander beeld te ontstaan. De onderzoekers verzamelden data uit 12 verschillende onderzoeken naar de gezondheid van meer dan 370 duizend mensen, waarbij zowel mannen als vrouwen tot wel 15 jaar lang nauwlettend werden gevolgd. De deelnemers gaven per dag door hoeveel zij aan lichaamsbeweging deden en deze gegevens werden naast gegevens over de gezondheid van de deelnemers tijdens de onderzoeksperiode gelegd.

30 minuten bewegen heeft nut

30 Minuten bewegen per dag leek effect te hebben. Het bleek dat de deelnemers die braaf 30 minuten per dag bewegen ook daadwerkelijk een verlaagd risico op hartklachten hadden. Deze verlagen was echter, in vergelijking met de mensen die niets aan lichaamsbeweging deden, minimaal.

De deelnemers die dagelijks tussen de 60 en 120 minuten aan lichaamsbeweging deden hadden daarentegen een 20 of zelf 35 procent lagere kans op hartfalen.

Hoe meer je beweegt, hoe beter

De gezondheidseffecten van lichamelijke oefening bleken uit het onderzoek dosis afhankelijk te zijn: Hoe meer er werd bewogen, hoe lager de kans op hartfalen. Het verband bleef bestaan, ook als er rekening werd gehouden met leeftijds- geslachts- en etnische verschillen.

Het onderzoek heeft echter geen onderscheid gemaakt tussen het bewegen als recreatie en beroepsmatig bewegen. Iemand die elke dag een half uur heen en weer fiets naar zijn of haar werk beweegt, maar de vraag is of het gezondheidseffect daarvan even groot is als het effect van een half uur dat bewust in de sportschool wordt doorgebracht. De onderzoekers hebben aangegeven zich daar nog verder in te willen verdiepen.

4 keer 30 minuten bewegen per dag is lang

Ik ben nogal een gymrat en kom dus zeker wel aan de 60 tot 90 minuten per dag, maar voor de meesten is elke dag ruim een uur bewegen simpelweg geen optie. Gelukkig bleek uit een ander recent onderzoek dat de gezondheidsvoordelen van lichamelijke oefening ook intensiteitsafhankelijk zijn. 15 minuten intens bewegen is vergelijkbaar met 60 minuten lichte lichamelijke oefening.

Intens bewegen wordt in deze beschouwd als alle lichamelijke inspanning waar je hartslag omhoog schiet en je ademhaling versneld. Wanneer je op dit niveau aan het bewegen bent is het moeilijk meer dan een paar woorden uit te spreken zonder adem te halen. Voorbeelden zijn:

  • Hardlopen
  • Zwemmen
  • (Hard) fietsen of het fietsen op heuvelachtig terein
  • Tennis
  • Basketbal

Als je dan toch gaat hardlopen, doe het dan buiten. Buiten hardlopen verandert namelijk je hersenen!

You may also like...

Laat me weten wat je denkt!