Leer jezelf kennen met de online DNA test van 23andMe

Waar je ‘vroeger’ een DNA test enkel via de huisarts of het ziekenhuis kon laten afnemen, leven we tegenwoordig in een tijdperk waar je online je DNA test kan bestellen. Een van de bedrijven die hiermee wereldwijd bekend is geworden is 23andMe.  Maar wat is 23andMe? Wat leer je van een 23andMe DNA test? Wat zijn de ervaringen met 23andMe? Ik zocht het voor je uit!

Wat is 23andMe?

23andMe speeksel

“De missie van 23andMe is het voor iedereen mogelijk te maken zijn genetische informatie te lezen, begrijpen en van die kennis te laten profiteren.”, aldus Anne Wojcicki, de CEO van 23andMe. Het bedrijf, dat onder andere Google tot zijn investeerders mag rekenen, bereikt deze missie door het leveren van simpele, goedkope online DNA tests die je informatie geven over bepaalde ziektes, je genealogie en meer.

Hoe werkt 23andMe?

Je besteld voor €169 (de prijs op het moment van schrijven) de thuis-test kit, waarmee je een speekselmonster afneemt die samen met een retour-envelop bij je wordt afgeleverd. Je vult het bijgeleverde buisje tot de aangegeven hoogte met speeksel en stuurt deze vervolgens naar een laboratorium. Een leuk detail daarbij is dat dit laboratorium voor de complete Europese markt in Nederland staat.

Je registreert je op de 23andMe website met de streepjescode van de test die je hebt ingezonden en dan is het wachten op de resultaten…

Wat leer ik over mijn gezondheid bij 23andMe?Dankzij de machtige lobby van de gezondheidszorg is 23andMe in de Verenigde Staten beperkt in wat ze klanten mogen vertellen over hun gezondheid. Hierbij is het argument dat een leek niet weet wat ze met al deze genetische informatie moeten en daar weleens slechte beslissingen rondom hun gezondheid door zouden kunnen maken. Gelukkig heeft de EU wat meer vertrouwen in zijn burgers en kunnen we hier volledige gezondheidsrapporten ontvangen gebaseerd op het DNA monster dat je naar 23andMe toezendt.

Wat vind je zoal in het gezondheidsrapport?

  • 40+ rapportages over verschillende erfelijke medische aandoeningen
  • 10+ rapportages over het effect dat je genen hebben op het effect van bepaalde medicatie
  • 10+ rapportages over je genetisch risicoprofiel, waardoor je meer leert over je kans op alzheimer, borstkanker en meer
  • 40+ rapportages over bepaalde genetische eigenschappen, zoals lactose intolerantie of vroegtijdig haarverlies

Wat leer ik over mijn genealogie bij 23andMe?

Een DNA test van 23andMe kan je dankzij de verschillende informatiepunten over je gezondheid helpen een langer, gezonder leven te geven, maar kan ook gewoon ‘leuk’ zijn. Zo kan je, desgewenst, je DNA laten vergelijken met dat van de miljoen+ andere mensen die wereldwijd een DNA test hebben laten uitvoeren om te zien in hoeverre je met elkaar verwant bent. Andere leuke informatie in het genealogie rapport van 23andMe is:

  • Hoeveel procent van je DNA uit verschillende werelddelen of zelfs landen stamt
  • Hoeveel procent van je DNA van de Neanderthalers komt
  • Hoe deze informatie verschilt voor dat deel van je genen dat je van je moeder en het deel dat je van je vader hebt geërfd

Kan 23andMe me vertellen hoe ik dood ga?


Nee. Op veel vlakken staat genetisch onderzoek nog in de kinderschoenen. Hoewel de DNA test je kan vertellen of je bepaalde genen hebt die je risico op verschillende aandoeningen en klachten beïnvloeden, is dat geen verzekering dat je deze ook daadwerkelijk zult krijgen. Het zijn nog steeds je levensstijl, voeding en lichamelijke beweging die de grootste invloed op je levensverwachting uitoefenen.

23andMe is geen dokter. Wanneer de resultaten van de DNA test je vertellen dat je een verhoogd risico op het een of ander hebt en je maakt je echt zorgen, maak dan een afspraak met je arts. Tegelijkertijd betekend de afwezigheid van genetische aanwijzingen dat je een bepaalde ziekte krijgt ook niet dat je nooit ziek zult worden.

Zijn mijn genetische gegevens er veilig?

In principe zijn je gegevens enkel in te zien door jouzelf. Je kan er echter voor kiezen om je data anoniem op te laten nemen in een grote database die vervolgens door internationale onderzoekers gebruikt kan worden om een duidelijker beeld van de invloed van genen op bepaalde ziektes te krijgen. Zelfs dan is er echt niets meer te zien dan je geslacht en leeftijd en is een DNA monster dus niet naar jou persoonlijk te herleiden.

You may also like...

Laat me weten wat je denkt!