Hoeveel Kan Je Zweten Voordat Je “Op” Bent?

Het ligt aan je formaat, je conditie en in hoeverre je gehydrateerd bent, maar je kan emmers vol zweten voordat je een zonnesteek krijgt en bewusteloos raakt. Er zijn immers 3 miljoen (!) zweetklieren in het menselijk lichaam, waarvan je de grootste concentratie vindt in de handpalmen. De klieren produceren bij zware lichamelijke inspanning zo’n 0,7 tot 1,5 liter zweet per uur. In theorie kan je op een loopband en met een oneindige toevoer hydratatie blijven zweten tot het einde der tijden.

hoeveel kan je zweten

4 Liter per uur zweten

Bijzonder actieve mensen zweten 1,5 tot 1,8 liter per uur, maar een triatleet kan in dezelfde tijdspanne wel 4 liter produceren. Tijdens de Ironman in Hawaii, een rijwielkoers van 180 kilometer, gevolgd door 3,86 kilometer zwemmen en een loop van 42 kilometer, zweten deelnemers tot wel 4 liter per uur. Volgens Lawrence Spriet, een fitness fysioloog aan de Universiteit van Guelph in Ontario begint het zweetproces pas sterk te vertragen op het moment dat we 3 tot 5 procent van ons lichaamsgewicht aan vocht zijn verloren.

We blijven altijd zweten

Lawrence Armstrong, een milieu en bewegingsfysioloog, heeft in een onderzoek aangetoond dat het menselijk lichaam blijft zweten, hoe gehydrateerd het ook mag zijn. Zo lang als de hypothalamus signalen naar de zweetklieren blijft sturen, blijven we zweten. Wanneer zweten helemaal stopt, is er iets goed mis.

Nu gaat het echt mis

Zodra de lichaamstemperatuur boven de 40 graden raakt, raakt het lichaam dusdanig oververhit dat het proteïnes afbreekt. Wanneer dit gebeurd “verliezen de membranen van weefsels hun integriteit en begint er van alles weg te lekken”, aldus Spriet. Je ingewanden kunnen bacteriën in de bloedstroom laten, waarna je lichaam in shock raakt. Tegen die tijd ben je echter waarschijnlijk bewusteloos of zelfs in een coma. Het hele punt van zweten is natuurlijk om dit te voorkomen door ons koel te houden, maar zelfs wanneer onze ingewanden aan alle kanten lekken zijn we waarschijnlijk nog wel aan het zweten. Armstrong gaf dan ook aan dat het onmogelijk is om alle vocht uit het lichaam weg te zweten: “Mensen raken niet compleet uitgedroogd tot ze dood zijn.”


Also published on Medium.

You may also like...

Laat me weten wat je denkt!